Trening, a stężenie IGF-1

Insulinopodobny czynnik wzrostowy-1 (IGF-1) jest niezwykle istotnym hormonem, efektorem hormonu wzrostu, który powstaje w wątrobie. IGF-I w 50% przypomina budową insulinę i wywołuje podobną do niej odpowiedź ze strony spadku cukru we krwi (hipoglikemizującą). Badania wykazały, że niskie i wysokie stężenia IGF-I są związane z upośledzoną tolerancją glukozy i wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

MAKSYMALNA POMPA MIĘŚNIOWA – ZWIĘKSZONA SIŁA I WYTRZYMAŁOŚĆ

Wykazano też, że stale podwyższone stężenie IGF-1 jest powiązane z ryzykiem raka. Dlatego dieta oparta o mleko i produkty mleczne z jednej strony jest anaboliczna, z drugiej znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się wielu rodzajów nowotworów. Niestety mleko i produkty mleczne wywołują niezwykle silną odpowiedź ze strony insuliny i IGF-1. W jednym z badań każde zwiększenie dziennego spożycia produktów mlecznych o 400 g wiązało się ze wzrostem IGF-1 o 16,8 µg na l (mikrograma na litr). Każde dodatkowe 200 g mleka zwiększało stężenie IGF-1 średnio o 10,0 µg/l

Czy trening zwiększa stężenie IGF-1?

Naukowcy przeprowadzili przegląd systematyczny i metaanalizę, aby dokładnie zbadać wpływ ćwiczeń oporowych na stężenia IGF-1 w surowicy.

Trening siłowy zwiększał stężenie IGF-1 średnio o 10,34 ng/ml.

Statystycznie istotny wzrost IGF-1 odnotowano tylko przy programie treningowym trwającym dłużej niż 16 tygodni, u uczestników w wieku powyżej 60 lat (średnia różnica 9,84 ng/ml) oraz u kobiet (średnia różnica 17,27 ng/ml).

U osób w wieku do 40 lat trening owocował spadkiem stężenia IGF-1, z kolei po przekroczeniu 40. roku życia trening siłowy zwiększał stężenie IGF-1.

Podsumowanie

Trening siłowy wiązał się ze zwiększonym stężeniem insulinopodobnego czynnik wzrostowego-1 wśród osób, które uczestniczyły w treningu przez co najmniej 16 tygodni, wśród uczestników powyżej 60 roku życia oraz wśród kobiet.

Referencje:

Jiang Q. i in. The effect of resistance training on serum insulin-like growth factor 1(IGF-1): A systematic review and meta-analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229920302004

Ventura E.R. i in. Association of dietary intake of milk and dairy products with blood concentrations of insulin-like growth factor 1 (IGF-1) in Bavarian adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31089868/

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *