Żurawina jest stosowana od dziesiątek lat, ale dopiero współcześnie udało się ustalić na jakiej zasadzie działa. Nazwa rośliny pochodzi od żurawia kanadyjskiego, najprawdopodobniej dlatego iż małe kwiaty żurawiny przypominają głowę i dziób wspomnianego ptaka. Wyróżniamy dwie głównie odmiany żurawiny: amerykańską (Vaccinium macrocarpon) oraz europejską (V. oxycoccos).
Żurawina bywa polecana do profilaktyki, leczenia i łagodzenia infekcji dróg moczowych. Wywiera również wpływ na formowanie się kamieni nerkowych. Jeśli chodzi o zapobieganie infekcjom dróg moczowych badania przynoszą różne rezultaty (nowsze meta analizy nie potwierdzają znacznej skuteczności żurawiny w tym zakresie). Żurawina zawiera fitochemikalia które mogą pozytywnie oddziaływać przy nowotworach i chorobach naczyniowych, jednak wymaga to dalszych, szczegółowych badań. Najprawdopodobniej prowadzi do indukcji apoptozy komórek nowotworowych (jednak są to badania na liniach komórkowych, więc nie podchodziłbym do nich ze zbytnim entuzjazmem; w takich warunkach wykazano „antynowotworowe” właściwości wielu związków które później wcale nie były skuteczne w ustroju człowieka).
Podobnie na liniach komórkowych ustalono związek żurawiny z inhibicją MMP-2 i MMP-9 (w komórkach raka prostaty). Ustalono, iż żurawina zawiera antocyjany, procyjanidyny i flawonole. Antocyjany należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Jednym z bardziej znanych przedstawicieli naturalnym polifenoli (stillbenoidów) jest resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES). Obecnie znanych jest kilkaset naturalnych barwników antocyjanowych (uzyskiwanych m.in. z winogron, aronii, borówek, czarnych porzeczek) i ponad sto uzyskiwanych syntetycznie. Związki te wykazują właściwości prozdrowotne. Do najważniejszych należy działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe.
Ponadto stwierdzono, że żurawiny pozytywnie oddziałują na profil miażdżycowy (odnotowano wpływ na cholesterol) i obniżają kilka kardiometabolicznych czynników ryzyka. Obecnie coraz więcej dowodów wskazuje na inne ważne role żurawin w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Wykazano, że sok żurawinowy lub żurawina hamują kolonizację H. pylori w żołądku (może mieć znaczenie dla raka żołądka) i chronią przed zapaleniem jelit.
Wniosek: żurawina jest bardzo przydatną rośliną i warto ją włączyć do swojej diety, chociażby ze względów profilaktycznych. Obecnie jest szeroko dostępna w sklepach tradycyjnych i internetowych.
Referencje:
Jepson RG1, Williams G, Craig JC “Cranberries for preventing urinary tract infections.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076891
T. Tracy, R. Kingston “Herbal Products – Toxicology and Clinical Pharmacology” 2nd ed – (Humana, 2007)
EWA PIĄTKOWSKA, ANETA KOPEĆ “ANTOCYJANY – CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE I ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA” ŻYWNOŚĆ Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4 (77), 24 – 35 http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2011,%204(77)/024_035_Piatkowska.pdf
Zhao S1, Liu H2, Gu L1. “American cranberries and health benefits – an evolving story of 25 years”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29315597
Catherine C. Neto and Joe A. Vinson “Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/