Dieta wysokobiałkowa, a nowotwory

Czy duża podaż białka jest szkodliwa dla zdrowia? Według badań, nawet podawanie ( wyczynowi kulturyści) 4.3 g protein na kg masy ciała (czyli co najmniej kilkukrotnie więcej niż przeciętna osoba) nie spowodowało znaczących skutków dla ustroju.

WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). 

Oczywiście nie zalecam nikomu aż tak wysokiej podaży protein, jednak  w czasie redukcji dostarczanie 2-2.5 g protein na kg masy ciała (200-250 g dla 100 kg zdrowej osoby) nie powinno mieć wpływu na nerki, kości czy wątrobę.

Zakładam tu, iż dany zawodnik ma ogólnie przemyślaną dietę, a nie skupia się tylko na „dużej” ilości białka. Do tej pory w dobrze kontrolowanych badaniach nie udało się potwierdzić by dieta wysokobiałkowa była szkodliwa dla sportowców. Wyjątkiem od reguły są osoby mające różnej etiologii choroby nerek.

Czy dieta wysokobiałkowa może być korzystna dla pacjentów z nowotworami?

Pacjenci z rakiem są narażeni na utratę masy mięśni szkieletowych. Celem badania była ocena, czy stosowanie diety wysokobiałkowej (HPD) wiąże się ze zwiększeniem wskaźnika masy mięśni szkieletowych (SMI) u pacjentów z rakiem przewodu pokarmowego. Badanie obejmowało 106 pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego. Jedna grupa stosowała co najwyżej 1.2 g protein na kg masy ciała dziennie, a druga co najmniej 1.2 g protein na kg masy ciała dziennie.

Wyniki

65% pacjentów stosowało dietę o małej zawartości protein, a 35% z nich bogatszą w białko,

Wykazano związek między zwiększeniem masy mięśni i stosowaniem diety bogatszej w białko. Te osoby miały ponad czterokrotnie większe szanse na korzystne zmiany w składzie ciała, w porównaniu do grupy niskobiałkowej,

Całkowite dzienne spożycie białka, pozwoliło przewidzieć wzrost masy mięśniowej u 43% badanych,

Wniosek 

Dieta wysokobiałkowa (np. uzupełnianie typowego menu koncentratem białka serwatkowego) jest opłacalnym sposobem na poprawę ilości mięśni, szczególnie u pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego.

Referencje:

Jéssika D.P.Soares A high-protein diet, not isolated BCAA, is associated with skeletal muscle mass index in patients with gastrointestinal cancer https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900719302576

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *