Jak pracują komórki tłuszczowe…

5_article_554f0af82a50f_article_v3

Źródło zdjęcia

Aby ktoś nie zrozumiał źle artykuły – najbardziej na odkładanie się tłuszczu wpływają ww przez stymulację insuliny.
Miłego czytania.

How Fat Cells Work / Jak pracują komórki tłuszczowe
by Craig C. Freudenrich, Ph.D.

Gdzie jest tłuszcz?

Tłuszcz, bądź tkanka tłuszczowa znajduje się w kilku miejscach w Twoim ciele. Przede wszystkim, tłuszcz ulokowany jest pod Twoją skórą (tłuszcz podskórny). Pewne jego ilości znajdują się również przy każdej z Twoich nerek. To gdzie się ulokuje reszta tłuszczu zależy od tego czy jesteś mężczyzną czy kobietą:

*U dorosłych mężczyzn miejscami w których głównie gromadzi się tkanka tłuszczowa jest klatka piersiowa, brzuch i pośladki, co daje wygląd “jabłka”
*U dorosłych kobiet miejscami w których głównie gromadzi się tkanka tłuszczowa to piersi, biodra i pośladki, dając wygląd podobny do “gruszki”
*Różnice w umiejscowieniu tłuszczu pochodzą od hormonów płciowych takich jak estrogen i testosteron.

W Twoim ciele znajdują się dwa rodzaje tkanki tłuszczowej:
Tkanka tłuszczowa biała – źródło energii, izolacja cieplna, amortyzacja przez zagrożeniami mechanicznymi
Tkanka tłuszczowa brązowa – znajduje się głównie u noworodków, między barkami (pod łopatkami); ważna w termogenezie.

Tkanka tłuszczowa zbudowana jest z komórek tłuszczowych. Komórki tłuszczowe są wyjątkowym typem komórek. Możesz myśleć, że komórki tłuszczowe są małymi dającymi formującymi się magazynami, które magazynują kropelki tłuszczu:

Komórki białej tkanki tłuszczowej są duże i zawierają nie wielkie ilości cytoplazmy, zaledwie 15% objętości, nie wielkie jądro i jedną wielką bryłkę tłuszczu, która stanowi aż 85% objętości.

Komórki tłuszczowe tkanki brązowe są nieco mniejsze, wyposażone są w mitochondria oraz w troszkę mniejszą ilość tłuszczu. Mitochondria służą do wytwarzania energii. Komórki tłuszczowe formowane są w czasie rozwoju zarodka w 3 trymestrze ciąży i później w trakcie dojrzewania płciowego, gdy stężenie hormonów płciowych jest mocno podwyższone. To właśnie w okresie dorastania dochodzi do różnic w rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej u mężczyzn i kobiet. Jednym niesamowitym faktem jest to, że komórki tłuszczowe nie mnożą się po okresie dojrzewania – jeśli Twoje ciało zawiera więcej tłuszczu, ilość komórek tłuszczowych (adipocydów) nie zmienia się. Każda komórka staje się większa (do pewnego stopnia, po czym są wytwarzane nowe adipocyty) . Jako dodatek, pewnie ilości tłuszczu magazynowane są w wątrobie oraz w nieznacznych ilościach w mięśniach.

Jak tłuszcz wchodzi w Twoje ciało

Gdy spożywasz żywność zawierającą tłuszcze, głównie triglicerydy, przemieszczają się one przez żołądek i jelita. O to co się dzieje w jelitach:

1. Duże krople tłuszczu są mieszane przez sole żółciowe pochodzące z woreczka żółciowego w procesie zwanym emulsyfikacją. Po miksie dużych kropli tłuszczu powstaję mniejsze, która nazywają się micelami, które zwiększają powierzchnię tłuszczy. Tłuszcze są hydrofobowe, enzymy mają dostęp tylko do ‘wewnętrznych’ części kropelek tłuszczy, dlatego rozbicie ich na micele umożliwia lepsze trawienie ich .
2. Enzymy trzustki zwane lipazą “atakują” powierzchnie każdej miceli i rozkładają ją na każdą część tłuszczu – glicerol i kwasy tłuszczowe.
3. Glicerol i kwasy tłuszczowe absorbowane są przez komórki nabłonka jelita.
4. W komórkach jelita, glicerol i kwasy tłuszczowe są ponownie pakowane w molekuły (triglicerydy – glicerol+3k.tłuszczowe ) otoczone powłoką proteinową. Molekuły te zwane są chylomikrony. Powłoka proteinowa zwiększa rozpuszczalność tłuszczy w wodzie.
5. Chylomikrony przechodzę do układu limfatycznego – nie są transportowane bezpośrednio do krwioobiegu ponieważ są za duże by przejść przez ściany kapilarów.
6. Układ limfatyczny ostatecznie łączy się z żyłami, i w tym miejscu dopiero chylomikrony dostają się do krwioobiegu.

Może Cię dziwić to dlaczego molekuły tłuszczu są rozbijane na cząsteczki mniejsze tzn. glicerolu i kwasów tłuszczowych by następnie ponownie zostały złączone w jedną całość – triglicerydy. Powodem tego jest to, że molekuły tłuszczy są za duże by przejść przez błony komórkowe. Więc gdy przechodzą z jelita przez komórki nabłonkowe jelita do limfy, bądź gdy przechodzą przez błony komórkowe, tłuszcz musi zostać rozbity. Lecz, gdy tłuszcz już jest transportowany w krwioobiegu bądź limfie korzystniejsze dla organizmu jest transportowanie większych cząsteczek, ponieważ triglicerydy nie przyciągają takiego nadmiaru molekuł wodnych przez osmozę co mniejsze molekuły.

Jak magazynowany jest tłuszcz w Twoim ciele

Chylomikrony nie długo utrzymują się w krwioobiegu – tylko około 8 minut – ponieważ enzym zwany lipazą lipoproteinową LPL rozbija tłuszcze do kwasów tłuszczowych. LPL znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej, tkance mięśniowe i mięśniu sercowym. Aktywność LPL zależy od stężenia insuliny. Jeśli stężenie jej będzie wysokie, LPL będzie aktywna; w przeciwnym razie jeśli stężenie insuliny będzie niskie, LPL nie będzie wykazywała aktywności.

Kwasy tłuszczowe z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. W komórkach, pod stymulacją insuliny kwasy tłuszczowe przetwarzane są do molekuł tłuszczowych (triglicerydów) i magazynowane w tkance.

Również możliwe jest dla adipocytów pochłanianie glukozy oraz aminokwasów, które są absorbowane do krwioobiegu po posiłku, i przebudowywane są do triglicerydów. Przetwarzanie węglowodanów bądź protein do tłuszczy jest 10-krotnie mniej skuteczne niż tłuszcz w adipocycie, lecz organizm może takie reakcje przeprowadzać. Jeśli masz 100 kcal nadwyżki w tłuszczu (około 11gram) pływającego w krwioobiegu, adipocyty mogą zgromadzić tylko 2,5kcal. Z drugiej strony, jeśli masz 100 kcal nadwyżki pochodzącej z glukozy (około 25gram) pływającej w krwioobiegu, zabiera to 23 kcal by przetworzyć glukozę do tłuszczu i zmagazynowania go. Wybierając, adipocyty łatwiej wyłapią tłuszcz i zmagazynują go niż w porównaniu z węglowodanami, ponieważ tłuszcz jest dużo łatwiejszy do zgromadzenia.

Ważne zanotowania jest to, że Twoje ciało magazynując więcej tłuszcz nie zwiększa ilości adipocytów; każdy adipocyt zwiększa objętość (jak wcześniej pisałem – do pewnego stopnia) .

Hormony antagonistyczne do insuliny

Gdy nie spożywasz posiłku, Twoje ciało nie absorbuje składników odżywczych. Jeśli Twoje ciało nie absorbuje składników odżywczych, poziom insuliny jest niski. Jednak, Twój organizm zawsze zużywa energię; i jeśli nie absorbujesz składników odżywczych, energia ta musi pochodzić z wewnętrznych źródeł węglowodanów, tłuszczu i białek.

W tych okolicznościach, różne organy wydzielają hormony:

Trzustka – glukagon
Przysadka mózgowa – hormon wzrostu
Przysadka mózgowa – ACTH (hormon adrenokortykotropowy)
Nadnercza – adrenalina (epinefryna)
Tarczyca – hormony tarczycy

Hormony te wpływają na komórki wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej i wykazują antagonistyczne działanie do insuliny.

Jak Twój organizm rozkłada tłuszcze

Gdy nie jesz, bądź ćwiczysz, organizm musi pobierać energię ze źródeł węglowodanów, tłuszczy i białek.
Najważniejszym źródłem energii dla Twojego organizmu jest glukoza. […]

Pierwszą linią obrony w utrzymaniu homeostazy energetycznej jest rozkładanie glikogenu do pojedynczych cząsteczek glukozy – proces ten zwany jest glikogenolizą. Następnie, Twoje ciało rozkłada tłuszcz do gliceroli i kwasów tłuszczowych w procesie zwanym lipolizą. Kwasy tłuszczowe mogą zostać natychmiast spalone w celu wytworzenia energii, bądź mogą zostać wykorzystane do tworzenia glukozy w procesie zwanym glikogenezą. W glikogenezie, aminokwasy również mogą być przekształcane do glukozy.

W adipocytach, inny typ lipazy rozkłada tłuszcz do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Lipaza ta jest aktywowana przez różne hormony, takie jak glukagon, adrenalina i hormon wzrostu. W rezultacie glicerol i kwasy tłuszczowe są uwalniane do krwi i transportowane do wątroby. Kolejno mogą tam być dalej rozłożone bądź wykorzystane do glikogenezy.

Tk. tłuszczowa brązowa – termogeneza

Gdy się urodziłeś, Twoje ciało nie mogło za wiele liczyć na tkankę tłuszczową białą: mimo tego że adipocyty białe są, znajduje się w nich nie wiele tłuszczu. Nowo narodzone dziecko produkuje ciepło rozkładając głównie tłuszcz do kwasów tłuszczowych w adipocytach brązowej tkanki tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe zamiast opuszczać adipocyt, tak jak to się dzieje w adipocytach tkanki tłuszczowej białej, dalej rozkładane są w mitochondriach wytwarzając ciepło. Taki sam proces występuje u zwierząt zapadających na sen zimowy, które mają więcej brązowej tkanki tłuszczowe niż ludzie. Nowo narodzone dziecko gdy zaczyna więcej jeść, tkanka tłuszczowa brązowa zanika. Dorośli ludzie zawierają nie wielką ilość tkanki tłuszczowej brązowej bądź w ogóle.

Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ

Przetłumaczone z howstuffworks.com
Tłumaczenie By Skalar.
Moje przemyślenia znajdują się w nawiasach i/lub są pisane kursywą.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *