Jesteś głodny na redukcji? Sięgnij po zupę!

Chyba największym wrogiem osób walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej jest wszechogarniające uczucie głodu. Metod walki z nim jest niezwykle dużo. Jednak problem jest ogromny, dlatego nie może dziwić, że naukowcy starają się, jak mogą, aby pomóc osobom borykającym się z nadmiernym głodem.

Propozycja naukowców

Do arsenału, po który sięga się wtedy, gdy głód nadmiernie doskwiera, badacze proponują zaliczyć również zupy.

Dwunastu ochotników konsumowało, przy trzech różnych okazjach, posiłek stały, zupę zawierającą duże kawałki oraz zupę-krem. Sprawdzano m.in. tempo, w jakim posiłek był trawiony, z nastawieniem na opróżnianie żołądka oraz odpowiedź glikemiczną na jego spożycie.

Okazało się, że pomiędzy posiłkami odnotowano znaczące różnice w tempie opróżniania żołądka. Najdłużej w żołądku „przebywała” zupa-krem, a najkrócej posiłek stały. Również ten rodzaj zupy charakteryzował się najwyższą odpowiedzią glikemiczną. Najniższą zaś odpowiedź glikemiczną stwierdzono w przypadku tradycyjnego posiłku.

Gdy sprawdzono odczucia osób biorących udział w eksperymencie, okazało się, że byli oni najbardziej syci po spożyciu zupy podanej w formie kremu. Te dość zaskakujące rezultaty mogą wskazywać na to, że mechanizmem, który jest za to odpowiedzialny, jest dłuższe opróżnianie żołądka, przy jednocześnie szybkiej dostępności składników pokarmowych zawartych w zupie-krem. Oczywiście, jak każda tego typu „broń”, ten pomysł należy sprawdzić na sobie, testując własną, indywidualną reakcję.

Bibliografia: Clegg ME, Ranawana V, Shafat A, Henry CJ. Soups increase satiety through delayed gastric emptying yet increased glycaemic response. Eur J Clin Nutr. 2013 Jan;67(1):8-11. doi: 10.1038/ejcn.2012.152. Epub 2012 Oct 24. PMID: 23093339.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *