Witamina B5 wzmacnia układ odpornościowy. Badania naukowe

Znaczna, ale nie absurdalnie wysoka dawka witaminy B5 czyni system odpornościowy bardziej agresywnym wobec bakterii gruźlicy Mycobacterium tuberculosis. Sugeruje to badanie na zwierzętach, które chińscy immunologowie z Uniwersytetu Guangzhou opublikowali w Frontiers in Immunology.

Badanie

Naukowcy eksperymentowali z myszami umieszczając w ich płucach 200 bakterii szczepu M37R prątka gruźlicy H37Rv. Mycobacterium tuberculosis szczep H37Rv jest odmianą bakterii TB, z którą naukowcy eksperymentowali od początku XX wieku. Szacowana dawka witaminy B5 wynosiła 500-700 mg. Nie jest to aż tak bardzo wysoka dawka. W większości sklepów internetowych z suplementami można z łatwością dostać takie, które zawierają 500 mg w kapsułce.

Wyniki

Po czterech tygodniach naukowcy zbadali, że w płucach myszy znajduje się mniej bakterii TB gruźlicy. W przeciwieństwie do grupy kontrolnej, której nie podawano witaminy B5. To, w jaki sposób działa witamina B5 na bakterie gruźlicy naukowcy odkryli, gdy zbadali komórki odpornościowe we krwi myszy. Witamina B5 nie zwiększyła liczby komórek odpornościowych, ale spowodowała, że komórki CD4-T wytwarzały więcej cytokin takich, jak interleukina  17 i interferon-gamma.

Podsumowując, badania sugerują, że podawana doustnie witamina B5 znacząco hamuje wzrost Mycobacterium tuberculosis poprzez regulację odporności wrodzonej i adaptacyjnej. Może zatem mieć właściwości terapeutyczne w klinicznym leczeniu gruźlicy.

Referencje https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2018.00365/full  
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *