Wpływ BCAA na ustrój człowieka. Badania naukowe

Aminokwasy rozgałęzione znane jako BCAA (leucyna, izoleucyna, walina) pełnią rozmaite role w organizmie człowieka. Z pewnością bogatym źródłem BCAA są białka serwatkowe takie jak izolat, hydrolizat i koncentrat białka serwatkowego (WPI, WPH, WPC).

 

Naukowcy odkrywają coraz więcej właściwości BCAA, które są bardzo słabo znane osobom trenującym dyscypliny siłowe czy sporty wytrzymałościowe (bieganie, triatlon, kolarstwo itd.)

BCAA:

  • hamują proteolizę (rozpad białka na peptydy i aminokwasy), czyli mają działają anabolicznie; BCAA hamują mechanizm polegający na przyłączeniu białka ubikwityny i proteolizie tak oznakowanego białka przez kompleks enzymów tworzący proteosom,
  • przeciwdziałają wyniszczeniu mięśni,
  • sprzyjają syntezie białka (poprzez szlak sygnałowy mTOR),
  • są materiałem energetycznym (szczególnie gdy organizm jest poddany ciężkiej pracy np. w trakcie zawodów czy wyczerpującego treningu),
  • modulują metabolizm glukozy,
  • hamują apetyt,
  • korzystnie oddziałują na otyłość,
  • sprzyjają uwalnianiu z mięśnia glutaminy oraz alaniny,
  • modulują przekaźnictwo nerwowe,

Hamowanie proteolizy zachodzi dzięki wpływowi HMB oraz BCKA (branched chain ketoacids; keto kwasów o rozgałęzionych łańcuchach). BCAA są transportowane do mózgu poprzez ten sam nośnik który jest odpowiedzialny za dostarczanie fenyloalaniny, tyrozyny i tryptofanu. BCAA współzawodniczą z ww. aminokwasami i mają wpływ na syntezę neutotransmitterów takich jak dopamina, noradrenalina czy serotonina (5-hydroksylowa pochodna tryptaminy).

BCAA mają wpływ na transportery glukozy i wpływają na wyrzut insuliny. Najprawdopodobniej BCAA hamują odczuwanie zmęczenia poprzez inhibicję produkcji serotoniny. Leucyna poprawia tolerancję insuliny, jednak należy uważać z podażą BCAA przy dietach wysokotłuszczowych (na co wskazują niektóre obserwacje naukowców np. Newgarda i wsp. „A branched-chain amino acid-related metabolic signature that differentiates obese and lean humans and contributes to insulin resistance.”)

Podsumowanie

BCAA pełnią wiele niezwykle istotnych funkcji w organizmie człowieka, ciągle dowiadujemy się o nowych właściwościach leucyny, izoleucyny oraz waliny.

Referencje: 1. Milan Holeček “Branched-chain amino acids in health and disease: metabolism, alterations in blood plasma, and as supplements” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934885/
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *