Ożyw swoją dietę

Ożyw swoją dietę

Zjedz kolor, którego ostatnio nie spożywałeś.

Autor: Charles Poliquin

Odżywianie musi być proste, tego nauczyłem się od jednego z moich najlepszych mentorów Roberta Crayhona.

W zależności od rodzaju badania, większość Amerykanów skupia swoją dietę wokół 12-17 pokarmów, gdzie frytki są najczęściej spożywanym warzywem, a keczup jedynym produktem owocowym, który konsumują. Sztuczki, której używam, kiedy zaczynam pracę z nowym klientem jest zadanie im pracy domowej: „następnym razem kiedy kupujesz warzywa dodaj trzy nowe kolory do swojego wózka”.

Dlaczego?

Fitoskładniki są powiązane z kolorami. Co to są fitoskładniki? Fitoskładniki to związki chemiczne pochodzenia roślinnego, posiadające szereg korzyści zdrowotnych począwszy od ich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, by wymienić tylko kilka. Wiele z żywych kolorów, smaków i aromatów w owocach i warzywach jest właśnie przypisana do fito składników. Oto powiązania, które możecie dokonać dla określonych kolorów:

Beta karoten może być powiązany z kolorem pomarańczowym: mango, słodki ziemniak, dynia olbrzymia, morela, kantalupe (odmiana melona przyp. tłumacza), marchew. Beta karoten przynosi najwięcej korzyści oczom i skórze.

Lykopen jest powiązany z kolorem różowym/czerwonym: pomidor, czerwony grejpfrut, guawa, arbuz. Im większa ilość likopenu w waszej diecie, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka. 

Antocyjany są kojarzone z kolorem czerwonym i fioletowym. Antocyjany chronią mózg, serce i oczy. Znajdziecie je w kapuście, czerwonych winogronach, malinach, czerwonych jabłkach, jagodach Acai, jeżynie, borówce, wiśniach, żurawinie (lub sosie), czerwonym winie, bakłażanie, śliwkach, suszonych śliwkach, czerwonej papryce oraz truskawkach.

Cały artykuł możesz przeczytać na stronie Charlesa Poliquina: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/487/O%C5%BCyw_swoj%C4%85_diet%C4%99.aspx?lang=PO

Zapraszam do dyskusji.

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *