Aminokwasy BCAA pomagają walczyć ze skutkami złej diety!

W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Podawanie suplementu z BCAA spowodowało obniżenie trudności postrzeganego wysiłku o 9% w pierwszym dniu (w trakcie regeneracji po przyspieszeniach), w porównaniu z placebo.

W 9. tygodniu treningu odnotowano spadek trudności postrzeganego wysiłku o 13% (w trakcie sprintu) i o 21% (w trakcie regeneracji po sprincie). Dodatkowo BCAA spowodowało wydłużenie czasu pracy do odmowy (zwiększyło wytrzymałość badanych).

Badanie

Naukowcy sprawdzali też, jak podawanie BCAA wpływa na zdrowie. Weryfikowali oni hipotezę, czy aminokwasy rozgałęzione mogą być przyczyną insulinooporności. Podawano myszom diety: wysokotłuszczową lub niskotłuszczową. Białka było 13% – dostarczano je z białka serwatkowego, hydrolizatu białka serwatkowego lub kazeiny (grupa kontrolna). Zbadano profile wolnych aminokwasów w mięśniach i osoczu, stężenie markerów zapalnych i homeostazę glikemiczną.

Wyniki 

Dieta niskotłuszczowa z kazeiną sprzyjała wzrostowi trójglicerydów i parametrów zapalnych. Dieta wysokotłuszczowa z kazeiną miała wpływ na oporność insulinową i upośledzenie parametrów biochemicznych. Dieta wysokotłuszczowa z hydrolizatem białka serwatkowego doprowadziła do dwukrotnego wzrostu ilości wolnych aminokwasów w mięśniu brzuchatym łydki. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie hydrolizatu białka serwatkowego skutecznie zapobiegało lub łagodziło szkody spowodowane dietami niskotłuszczowymi, jak i wysokotłuszczowymi. U myszy na diecie wysokotłuszczowej przy podawaniu hydrolizatu białka serwatkowego nie stwierdzono oznak oporności insulinowej.

Wniosek

Stwierdzono, że spożywanie bogatych w BCAA białek serwatkowych, zwłaszcza WPH, nie powoduje rozwoju oporności insulinowej.

Komentarz

Stężenie BCAA we krwi a dostarczanie BCAA (w postaci białka serwatkowego, ryb, suplementu aminokwasowego, mięsa, jajek itd.) to dwie zupełnie odmienne kwestie. Stale podwyższone stężenie BCAA we krwi związane jest z zespołem metabolicznym i chorobą sercowo-naczyniową, dodatnio koreluje z insulinoopornością, indeksem HOMA i stężeniem HbA1c (ilość cukru we krwi w ostatnich 2-3 miesiącach).  Dlatego naukowcy zastanawiali się, czy BCAA nie spowodują oporności insulinowej. Tak samo u człowieka negatywne jest podniesienie się stężenia glukozy na czczo, stężenia insuliny na czczo lub podwyższone stężenie kortyzolu.

Jak widać, BCAA nie tylko nie powodują oporności insulinowej, ale mogą pomóc walczyć ze skutkami metabolicznymi złej diety.

Referencje:

Aline Rissetti Roquetto „Moderate intake of BCAA-rich protein improves glucose homeostasis in high-fat-fed mice” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286319303456

Marco Gervasi „Effects of a commercially available branched-chain amino acid-alanine-carbohydrate-based sports supplement on perceived exertion and performance in high intensity endurance cycling tests” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6971972/

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *