Wpływ l-cysteiny na zdrowie. Badania naukowe

Na wielu stronach internetowych trwa nagonka na chleb w którym ma się znajdować l-cysteina. Zastanówmy się, czy dodatek tego aminokwasu do pieczywa jest faktycznie taki szkodliwy. L-cysteina należy do aminokwasów z łańcuchem bocznym zawierającym atomy siarki.

Dodatkowo wiemy, iż nie musi być dostarczana z pożywieniem.  Powstaje z metioniny.

Metionina => homocysteina (transmetylacja)

Homocysteina + l-seryna (transsulfuracja) => L-cysteina + l-homoseryna

Grupa SH (tiolowa) odpowiada za wysoką reaktywność l-cysteiny i jest związana z wieloma funkcjami aminokwasu w ustroju człowieka. L-cysteina tworzy mostki dwusiarczkowe o wiązaniu kowalencyjnym. Okazało się, iż l-cysteina znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, produkcji żywności, kosmetyków itd.

Zastosowania l-cysteiny:

  • terapia żywieniowa dla dzieci z niedożywieniem obrzękowym; l-cysteina przywraca syntezę i stężenie glutationu,
  • regeneracji rogówki po fototerapeutycznej keratektomii, l-cysteina przyspiesza regenerację,
  • terapia żywieniowa dla osób po udarze mózgu, l-cysteina zmniejsza ryzyko incydentu sercowo-naczyniowego,
  • poprawa stanu włosów, l-cysteina zwiększa wytrzymałość i zmniejsza utratę włosów,
  • ochrona systemu trawiennego, l-cysteina zmniejsza koncentrację aldehydu octowego w achlorhydrii (braku kwasu solnego w żołądku),
  • terapia przewlekłego stanu zapalnego, l-cysteina ma wpływ na równowagę oksydacyjną,
  • zapobieganie rakom górnej części układu pokarmowego i rakowi piersi, w rakach górnej części układu pokarmowego działa poprzez zmniejszenie ilości aldehydu octowego w ślinie,
  • terapia porfirii erytropoetycznej, poprawa nadmiernej wrażliwości na światło,
  • cukrzyca typu II – kontrola glikemii i stanu zapalnego)

Ponadto l-cysteina znalazła zastosowanie w terapii HIV, marskości wątroby, terapii wrzodów czy też przywracaniu funkcjonowania układu odpornościowego po intensywnym wysiłku oporowym. Ponadto l-cysteina wykazuje właściwości przeciwutleniające, chelatujące i smakowe, które mogą być przydatne w przemyśle spożywczym. Czy panika związana z dodawaniem l-cysteiny do pieczywa jest uzasadniona? Nic na to nie wskazuje.

Referencje: 1. Granner Daryl K, Murray Robert K., Rodwell Victor W. “Biochemia Harpera ilustrowana” Wydanie 6, PZWL2. Manuel Reig García-Galbis, Rosa María Martínez-Espinosa “Effects of the Usage of l-Cysteine (l-Cys) on Human Health”
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *