Cytrulina jest związkiem, który w organizmie człowieka pełni szereg ciekawych funkcji. Jej działanie z powodzeniem wykorzystują sportowcy, czerpiąc ze suplementacji tym aminokwasem wymierne korzyści. Patrząc na cytrulinę pod kątem budowy chemicznej, należy ona do grupy aminokwasów endogennych, jednak nie buduje ona białek, a jej funkcja w naszym ciele, polega na sprawnym przebiegu cyklu mocznikowego – gdzie neutralizuje amoniak.
Spis treści:
1. Wykorzystanie w sporcie
2. Wykorzystanie w farmakologii
3. Dawkowanie i występowanie
Wykorzystanie w sporcie
L-cytrulina w sporcie wykorzystywana jest ze względu na działanie wspierające proces syntezy argininy w organizmie człowieka. Oznacza to, że ilość przyjętej cytruliny będzie powodowała zwiększenie ilości argininy w naszym ustroju. Działanie to przełoży się z kolei na ilość tlenku azotu (syntezowany pod wpływem argininy), który będzie oddziaływał na rozszerzenie naczyń krwionośnych i lepsze ukrwienie pracującego mięśnia.
Co ciekawe, w badaniach naukowych, cytrulina wykazuje dodatkowo działanie antykataboliczne, co przekłada się na wsparcie w ochronie tkanki mięśniowej przed jej rozpadem. Chcąc zmaksymalizować efekt działania takich produktów jak BCAA, HMB czy L-glutamina, które stosujemy w celach ochronnych tkanki mięśniowej, cytrulina może okazać się dobrym sprzymierzeńcem.
Działanie l-cytruliny mogą odczuć również osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe. Jak się okazuje, jej zastosowanie w ilości około 6g na dobę, skutecznie wspomaga wytrzymałość mięśniową, jak i poprawia efektywne funkcjonowanie tkanki mięśniowej w czasie trwania treningu. Działanie to może być powiązane z ilością wytworzonego tlenku azotu oraz wpływu na usprawnienie transportu jonów wodorowych, co z kolei skutecznie wspomaga odkwaszanie organizmu. Dodatkowo, szybsza alkalizacja i transport amoniaku sprawia, że tzw. “zakwasy”, czyli opóźnione bóle mięśniowe, występujące po intensywnym wysiłku beztlenowym, pojawiają się z dużo mniejszą intensywnością.
Wykorzystanie w farmakologii
L-cytrulina, ze względu na swoje właściwości wspierania syntezy tlenku azotu oraz rozszerzania naczyń krwionośnych, wykorzystywana jest z powodzeniem jako dodatek do środków na potencję, gdzie ma za zadanie wspomagać efekt erekcji oraz usprawnić funkcje seksualne. Wykazuje ona pewne działanie hipotensyjne, co znajduje swoje zastosowanie w leczeniu chorób płuc.
Dawkowanie i występowanie
Produkty oparte na cytrulinie z powodzeniem można kupić w formie monopreparatu. Dostępne są opcje kapsułkowane, jak i proszku. Dodatkowo, aminokwas ten wchodzi w skład produktów złożonych, przed treningowych jak no-boostery lub stacki przedtreningowe, których celem jest dostarczenie związków poprawiających ukrwienie, pobudzających układ nerwowy, usprawniających pracę mięśni. Jeżeli mowa natomiast o środkach spożywczych, jej bogatym źródłem są arbuzy, które zawierają nawet do 300mg w 100g owoców.
Dawkowanie l-cytruliny mieści się w zakresie 4-6g na dobę. Jednak jak się okazuje, najlepiej sprawdza się połączenie cytruliny z argininą.
Otóż jak wykazują testy, połączenie to wykazuje swego rodzaju synergię i dużo mocniejsze działanie, zwłaszcza gdy mowa o efekcie pompy mięśniowej.
Co do pory wykorzystania produktu, zdecydowanie sprawdza się dawkowanie okołotreningowo, gdzie należy przyjąć suplement zarówno przed, jak i po treningowo.
Podsumowanie
L-cytrulina jest suplementem diety, którego korzyści z zastosowania można głównie odnotować w sportach wytrzymałościowych. Jednak, dzięki wpływowi na większą syntezę tlenku azotu, co powiązane jest z większą ilością argininy, sportowcy trenujący siłowo oraz pod kątem budowania sylwetki, również mogą wiele skorzystać na podaży tego aminokwasu. Doskonale sprawdza się jako no-booster oraz ergogenik, poprawiający wyniki sportowe i chroniący tkankę mięśniową.